SAC TAVA

Dün benim için sevincin ve hüznün günüydü.Hüzün diyorum çünkü canım babamın yokluğunun 11. yılı idi. Sevinç diyorum çünkü canım arkadaşım, 10 yıllık dostum Sümbül geldi. İnsan hayatında ne kadar çok ayrılışlar yaşıyor. Benim evden ilk ayrılışım öğretmenlik nedeniyle oldu. Dayanamadı babam. Birlikte gittik ama bırakıp dönmek ağır geldi ona. Sonrada toparlayamadı ve bizlere 9 temmuzda veda etti. Sümbül ise geçen eylül ayında Ordu'ya tayin oldu. Sac tavayı babamdan öğrendim. Babamın tarifine Sümbül'ün katkılarını ekleyince aşağıdaki olay çıktı ortaya...




Malzemeler:
  • 500gr. dana sırt
  • 2 orta boy soğan
  • 5-6 diş sarmısak
  • 4-5 tane yeşil biber
  • 3-4 tane domates
  • tuz, karabiber, yeni bahar
  • tereyağ

Hazırlanışı:

  1. Dana etini minik minik doğrayın
  2. Tereyağı ve biraz da sıvıyağı sacın icine koyun. Etleri koyup ve ağzını kapatıp, suyunu çekene kadar kavurun.
  3. Sebzeleri ayrı ayrı doğrayın.
  4. Etler ortada kavrulurken kenarına soğan ve sarmısakları çember şeklinde koyun. Buradaki püf noktası etin içine hiçbir sebzenin soğuk olarak karıştırılmamasıdır.
  5. Soğanlar sacın kenarında ısınınca et ile karıştırın.
  6. Sacın kenarına bu sefer yeşil biberleri koyun ve ısınınca karıştırın.
  7. En son domatesleri koyun. Domatesler iyice ısınınca karıştırın. Suyunu iyice çekene kadar karıştırarak pişirin. Baharatlarını atın.
  8. Yanında bol ayran ve özellikle pide ekmeği şart...

AFİYET OLSUN...

Hayatta ben en çok babamı sevdim.

Karaçalılar gibi yardan bitme bir çocuk

Çarpı bacaklarıyla – ha düştü, ha düşecek –

Nasıl koşarsa ardından bir devin,

O çapkın babamı ben öyle sevdim.

Can YÜCEL






Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...