Malatya'da bulgurdan her çeşit köfte yapılıyor. Çeşitli sebze yapraklarının arasına bulgurla birlikte hazırlanmış sosları doldurarak 28 çeşit sarma köfte, patlıcan-biber gibi bazı sebzelerin içi bulgur ve etle doldurularak 30 çeşit dolma köfte ve bulgurla etin yoğurulması ile elde edilen karışımın elle şekillendirilmesiyle 72 çeşit yuvarlama köfte yapılıyor.
Malzemeler:
- 1kg. köftelik bulgur
- 1/2 kg. yağsız et
- 1 soğan
- 1 çay bardağı un
- 1 yumurta (içine)
- 4 yumurta
- Baharatlar, tuz
- Tepside yeterince köftelik bulgur ıslanır. Üzerine karabiber, kimyon , kırmızı biber dökülür.Kıyma et katılır. Tuz eklenir ve üzerine az miktarda un elenir. 1 yumurta kırılır.Soğan doğranır. Hep birlikte bunlar yoğrulur. (Bizde yoğurma işini kıyma makinası yapıyor. Tüm malzemeyi karıştırıp 2 ya da 3 kez makinadan geçiriyoruz.)
2. Hamurdan biraz alınır, el içinde toplanır (düzlenir).
3. 10-12 cm. çapında daire biçimi verilir. Kalınlığı ise 1-2 cm. olabilir. Sonra tencerede su kaynatılır. Köfteler bu suda haşlanır.
4. Haşlandıktan sonra çırpılmış yumurtaya bulanarak kızgın yağda kızartılır.
AFİYET OLSUN...