KARIŞIK DOLMA

*

Çok severim dolmayı. Özellikle kuru dolma favorimdir. Kışın yapınca onuda yayınlarım. Tek yemediğim dolma çeşidi karın-mumbar dolmasıdır. Küçükken evde kokusuna bile tahammülüm yoktu. Ammaaaa annemin dolmasının yeri ayrıdır. Canım annemin geldiği mutfaktaki dayanılmaz kokulardan belli olur. Annemin geldiği gün dışında mutfağa girdiğim söylenemez. Ev halkıda çok memnun durumdan. Sevgili kocacığımın yüzünde yemek sonrası bir gülümseme asılı kalıyor...
Deniz ne istiyorsa pişer. Annem onu nazladıkça şımarır ve istekleri artar. Mantıdan dolmaya, sütlaçtan turşuya aklımıza ne gelirse artık. Şimdi annemin dolma tarifi:

Malzemeler:

  • 10 kabak
  • 10 küçük patlıcan
  • 10 tane dolmalık biber
  • 1 büyükçe soğan
  • 4 diş sarımsak
  • pirinç
  • yarım kilo kıyma
  • 1 fincan nar ekşisi(ya da 2 limon)
  • 3-4 orta boy domates (içinin yumuşak olmasını istemiyorsanız 1 domates yeterli)
  • yarım demet taze nane
  • yarım demet maydonoz
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı salça (biz biber salçası ve domates salçasını karıştırdık.)
  • tuz, toz kırmızı biber, karabiber, kuru nane


Hazırlanışı:

  1. Soğanı ve sarımsakları ince ince doğrayın.
  2. Kıymayı salça,baharatlar, soğan ve sarımsaklarla karıştırın. Bunlara sıvıyağı, yıkanmış pirinci, küçük küçük doğranmış domatesi, ince kıyılmış maydanozu, naneyi de ekleyerek dolma içimizi hazırlıyoruz.
  3. Patlıcanların içlerini oyduktan sonra üzerlerine biraz tuz serperek acı sularını salmalarını sağlıyoruz.
  4. Kabakların da kabuklarını tırtırlı bıçakla kazıyıp, içlerini çıkarıyoruz.
  5. Biberlerin içini çıkartıp yıkıyoruz.
  6. Hazırladığımız içle dolmaları doldurarak tencereye diziyoruz.
  7. Dolmaların üzerine su ekleyerek tencereyi hafifçe sallıyoruz. (sonuçta dolmaları yarısına gelecek kadar su dökmüş olmalıyız).
  8. Son olarak ; ya 1 fincan nar ekşisini dolmaların üzerine gezdirip kısık ateşte dolmaları pişiriyoruz. Ya da sarmısakları dövüp limon suyu ile karıştırıyoruz bu karışımı dolmaların pişmesine yakın üzerine gezdiriyoruz.
  9. Altını kapatıp üzerine kuru nane serpiyoruz.

AFİYET OLSUN...







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...