SARMISAKLI KÖFTE

Malzemeler:
Hamuru için ;
  • 3 bardak ince bulgur
  • 1- 1,5 bardak un
  • 1 yemek kaşığı kimyon
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 yumurta
  • tuz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 8-9 tane sarmısak
  • 4 domates
  • 1 çay bardağı kadar zeytinyağı
  • Maydanoz

Yapılışı:

  1. Bulgur derin ve geniş kaba dökülür. 2 su bardağı kadar sıcak su dökülerek, kaşıkla karıştırılır.Bir süre kendi haline bırakılarak bulgurun biraz şişmesi beklenir.15 dakika kadar bekledikten sonra yeniden elle karıştılır. Üzerine tuz ve kimyon serpilip,un, yumurta ve salça ilave edilirek yoğurulmaya başlanır.Yoğurma işlemi sırasında köfte hamuruna gerektikçe soğuğa yakın ılık su ilave edilmeye devam edilir. Hamur yaklaşık yarımsaat kadar yoğrulduğu kabı yerden kaldıracak kıvama gelinceye kadar yoğrulur.Daha sonra yaklaşık fındık büyüklüğünde parçalar koparılara, elde yuvarlanı, ortalarına hafifçe parmakla bastırılarak küçük çukurlar oluşturulur.Hamurunuz sertleştikçe arada yine su ilavesiyle yeniden hafifçe yoğurmanız gerekir.
  2. Yuvarlanan köfteler daha önceden tuz ilavesiyle kaynatılan tencere içindeki suda haşlanır.Haşlama işi çok uzatılırsa köfteler dağılabilir. Pişen köfteler suyun yüzeyine çıkar.Bunlar bir süzgeç üzerine alınarak iyice süzülmeleri sağlanır. Hepsini aynı anda haşlamamak, iki üç parti halinde yapmak önerilir.
  3. Sosu için; Yağın içine salça , rendelenmiş domates, dövülmüş sarmısak ilave edilerek salçayı yakmadan pişirilir. Derin ve geniş bir kap içine alınan haşlanmış ve iyice süzülmüş köfteleri üzerine dökülür. El yada kaşıkla değil kabı kenarlarından tutup silkeleyerek karıştırılır.Servis tabağına alındıktan sonra üzerine çok ince kıyılmış maydanoz serpilir.

AFİYET OLSUN...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...