MERCİMEKLİ KÖFTE


Canım dostum Sümbülle ne zaman bir araya gelsek mutlaka bulgurlu bir şeyler yaparız. Bu çoğu zaman kısır olur. Bu sefer mercimekli köfte yapalım dedik. Annemin mükemmel turşusu, taze reyhanlı domates salatasıyla yukardaki tabağı oluşturduk. Gerçi Sümbül minik pehlivanı Deniz yüzünden çok hızlı yemek zorunda kaldı.
-Başna araba yok nu?
-Başna araba yok nu?
-Başna araba yok nu?
.
.
.
.
Başka araba yok diye diye uyuttuk :)))



Malzemeler:


  • 2 su bardağı kırmızı mercimek,

  • 1.5 su bardağı ince bulgur,

  • 3 adet kuru soğan,

  • 3-4 kaşık margarin,

  • 2-3 çay kaşığı kırmızı biber,

  • 2-3 çay kaşığı kimyon,

  • Yarım demet maydanoz,

  • 6-7 dal yeşil soğan,

  • 2 kaşık salça,
Hazırlanışı:


  1. Mercimekler su ile iyice pişirilir. (Biraz sulu bırakın.) Sıcakken bulgurla karıştırılır. Ağzı kapatılarak bulgurun kabarması beklenir.

  2. Soğan doğranıp yağla kavrulur. Salça eklenir.

  3. Taze soğan, maydanoz temizlenip ince doğranır.

  4. Bulgur kabarınca kavrulmuş soğan, tuz, kırmızı ve karabiber, kimyon eklenip yoğrulur.

  5. Son olarak taze soğan, maydanoz eklenip, karıştırılır. Küçük küçük sıkımlar şeklinde köfteler yapılır. Tabağa dizilir.

  6. Turşu ve domates salatası ile servis yapılır.(K.Maraş'ta bu yemeğin yanına ekşili turşu yaparlar.)

AFİYET OLSUN...

SAC TAVA

Dün benim için sevincin ve hüznün günüydü.Hüzün diyorum çünkü canım babamın yokluğunun 11. yılı idi. Sevinç diyorum çünkü canım arkadaşım, 10 yıllık dostum Sümbül geldi. İnsan hayatında ne kadar çok ayrılışlar yaşıyor. Benim evden ilk ayrılışım öğretmenlik nedeniyle oldu. Dayanamadı babam. Birlikte gittik ama bırakıp dönmek ağır geldi ona. Sonrada toparlayamadı ve bizlere 9 temmuzda veda etti. Sümbül ise geçen eylül ayında Ordu'ya tayin oldu. Sac tavayı babamdan öğrendim. Babamın tarifine Sümbül'ün katkılarını ekleyince aşağıdaki olay çıktı ortaya...




Malzemeler:
  • 500gr. dana sırt
  • 2 orta boy soğan
  • 5-6 diş sarmısak
  • 4-5 tane yeşil biber
  • 3-4 tane domates
  • tuz, karabiber, yeni bahar
  • tereyağ

Hazırlanışı:

  1. Dana etini minik minik doğrayın
  2. Tereyağı ve biraz da sıvıyağı sacın icine koyun. Etleri koyup ve ağzını kapatıp, suyunu çekene kadar kavurun.
  3. Sebzeleri ayrı ayrı doğrayın.
  4. Etler ortada kavrulurken kenarına soğan ve sarmısakları çember şeklinde koyun. Buradaki püf noktası etin içine hiçbir sebzenin soğuk olarak karıştırılmamasıdır.
  5. Soğanlar sacın kenarında ısınınca et ile karıştırın.
  6. Sacın kenarına bu sefer yeşil biberleri koyun ve ısınınca karıştırın.
  7. En son domatesleri koyun. Domatesler iyice ısınınca karıştırın. Suyunu iyice çekene kadar karıştırarak pişirin. Baharatlarını atın.
  8. Yanında bol ayran ve özellikle pide ekmeği şart...

AFİYET OLSUN...

Hayatta ben en çok babamı sevdim.

Karaçalılar gibi yardan bitme bir çocuk

Çarpı bacaklarıyla – ha düştü, ha düşecek –

Nasıl koşarsa ardından bir devin,

O çapkın babamı ben öyle sevdim.

Can YÜCEL






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...