SIKMA...



Adana'nın en güzel lezzetlerindendir, sıkma. Bayat ekmeklerinizi değerlendirmenin en lezzetli yolu...

Malzemeler:
Hamuru için;
  • Bir bayat ekmek
  • 3-4 su bardağı un

İçi malzemesi için;

  • yarım kalıp beyaz peynir(arzuya göre koyun ,inek ,tulum, lor, çökelek ya da patates... )
  • 2 orta boy kuru soğan,
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 100 gr margarin ya da yarım kahve fincanı sıvıyağ



  • Bayat ekmeği derin bir kabın içerisinde ıslatıyoruz,daha sonra bu ekmeği sıkıp başka bir kaba alıp üzerine un ilave ediyoruz,(ekmek ıslak olduğundan ayrıca su eklemiyoruz )ve yoğuruyoruz.
  • Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olunca üzerini nemli bir bezle örtüp 15-20dk bekletiyoruz.Ekmeğin kendi mayası ve tuzu olduğundan dolayı ayrıca hiçbirşey katmıyoruz.
  • Dinlenen hamurumuzdan ufak bir beze alıp unlanmış olan tezgahımızın üzerinde merdane ile lahmacun büyüklüğünde bir hamur açıyoruz.




  • Yayvan bir tavada soğanlar piyazlık olarak incececik doğranır.
  • Margarin ya da sıvıyağ ile sotelendikten sonra kırmızı toz biber ve k.biber ilave edilir.
  • En son olarak ince kıyılmış maydanoz ve nane eklenir. Ocağın altı kapatılır.
  • Soğanlı karışım soğuyunca ufalanmış olan beyaz peynir katılıp karıştırılır bu şekilde iç malzemesi hazırlanmış olur.



  • Ocağımızın üzerinde bir yandan teflon tavamızı iyice ısıtıp üzerinde açtığımız hamuru koyuyoruz.
  • Arkalı önlü pişiriyoruz.
  • Pişince sıcak sıcak tek tarafını tereyağ ya da margarinle hafifçe yağlayıp, içini koyup sıkıca sarıyoruz. Bu şekilde diğer hamurumuzu bitirene kadar devam ediyoruz.
  • Soğumasına fırsat vermeden sıcakken yiyin. Çay, ayran veya kola ile servis yapabilirsiniz, kesinlikle yanında başka bir yiyecek servis yapmayın zira kesinlikle yenmeyecektir :)
AFİYET OLSUN...

13 yorum:

SOFRAM dedi ki...

Sıkmalar harika görünüyor, hiç yemedim ama nefis olduğu belli,hem de bayat ekmeklerin değerlenmesi bakımından da çok güzel, ellerinize sağlık, denemeye çalışacağım, sevgilerimle...

necla sezer dedi ki...

sıkman çok güzel olmuştu.Tadına baktığım için biliyorum.Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Cok lezzetli görünüyorlar, ellerinize saglik. Iyi hafta sonlari diliyorum.

dide dedi ki...

Enfessss... Bayılırım sıkmaya, hele bu kadar güzel yapılmışsa... Ellerine sağlık, nefis olmuşlar...

TUĞBA dedi ki...

ellerine sağlık canım en kısa zamanda yapıcammmmm

Zeyno dedi ki...

Tadına bakanlardan biride benim.nefis olmuştu.Ellerine sağlık arkadaşım..

FEVZİYE dedi ki...

Canım ellerine sağlık... Gerçekten enfes görünüyorlar.
Eminim tatları da öyledir.
Adanalı olupta sitesinde sıkma yapmayana ben Adanalı demem. Sen has Adanalısın Canım.
Bende sıkmayla ilk olarak Adana da tanıştım çok hoşuma gitti.
Bayat ekmekleri değerlendirme açısından da mükemmel bir tarif.

iremlemekanlar dedi ki...

ellerini saglık nefis olmuş başarı buna denir ...sıkma yı bir arkadaş getirmişti hala tadı damagımdadır sevgilerimle

HUYSUZBALIK dedi ki...

Gelmişken bu sıkmaya yorum yapmasam ayıp olurdu. Ne kadar güzel anlatmışsın. En sevdiğim lezzettir çayın yanında. Adanaya gittiğimde Tahta Masaya gidip yiyeceğim 5 tane :) Sevgiler...

LEZİZCE dedi ki...

Ellerine sağlık gerçekten nefis görünüyor çok özledim bende epeydir yememiştim.Bayat ekmekler boşa gitmez en azından ben atılan ekmeklere çok üzülüyorum.Bu güzel paylaşımın için teşekkürler....

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Ellerine saglik enfes gorunuyor. Bayilirim bu tur seylere!!

umudunmaceraları dedi ki...

Bayat ekmek katıldığını bilmiyordum.Ellerinize sağlık

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

çok güzel bir değerlendirme anneciğimde yapar, ellerinize sağlık

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...