TAHİNLİ ÇÖREK

Bu tarifi bir kaç yıl önce okumuş çok fazla zaman alacağı için sürekli ertelemiştim. Tahinli olan herşeyi çok severim.Adana'ya ne zaman gitsem, annemin evinin oralarda bulunan unlu mamullerden tahinli çörek alırım. Ayıla bayıla yerim. İşte yine bir şeker krizi anında ne yapsam diye düşünürken aklıma bu çörekler geldi. Baktım tatildeyim vakitte çok başladım yapmaya ve ortaya bu puf puf, sıcacık çörekler çıktı. (resimler bulanık çıkmış üzgünüm...) Güzel ötesi. Çok güzel. Bu arada çok fazla vaktimi almadı. Boşuna beklemişim yıllardır. Hele böyle bir lezzet damlası için...

Malzemeler:

  • 3-4 su bardağı un (biraz daha ekledim ben, hamur elime yapışıp duruyordu yine çünkü.)
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket (42 gr.) yaş maya
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2-3 çay bardağı tahin + 1 çay bardağı toz şeker+1 çay bardağı iyice çekilmiş ceviz yada fındık karışımı
  • Üzerine serpmek için susam

Yapılışı :

  • Mayayı 1 su bardağı ılık sütle karıştırıp eritin.
  • 3 su bardağı unu eleyerek derin bir kaba alın. 2 çorba kaşığı toz şeker,1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, sıvıyağ ve mayalı sütü içine boşaltın, yoğurmaya başlayın. Ben elime yapışmaması için bir miktar daha un ekledim. Abartmayın tabii.
  • Hamur hazır olduğunda 15 dakika kadar bekletin.
  • Bu arada 2-3 çay bardağı tahin, dilediğiniz kadar toz şekeri ve 1 çay bardağı iyice çekilmiş ceviz yada fındık karıştırın.
  • Sonra hazırladığınız hamuru dört eşit parçaya bölün. Her bir parçayı ikiye bölüp, ne çok ince ne çok kalın olacak şekilde merdaneyle açın. Açtığınız hamurların üzerlerine fırçayla tahinli karışımdan sürün. Sonra, açıp üzerine bu karışımdan sürdüğünüz hamurları çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapın, ve burgu şeklinde kıvırın.
  • Her bir ruloyu kendi etrafında çevirip ucunu alta kıvırın hafifçe bastırıp tepsiye aralarında çok boşluk bırakmayarak dizin.
  • Üzerine yumurta sarısı ve biraz sıvıyağı karıştırıp sürün ve susam serpin.
  • Tepsinin içinde ılık bir yerde 1 saat mayalandırın. Şişip puf puf olacaklar.
  • Bu arada fırınınızı 170 dereceye getirip ısıtın.
  • 1 saatin sonunda şişmiş olan çöreklerinizi fırına koyun ve çok kızartmadan, altın rengi olunca, çörekleriniz pişmiş demek oluyor, fırından alıp ılınana kadar tepside bekletin.
AFİYET OLSUN...

7 yorum:

İLKAY dedi ki...

ahh nasıl istedim seninle aynı şehirde oturmayı nasıl nasıl. Atlar gelirdim valla şimdi hemen şu tahinlilerden aşırmak için. ellerine sağlık canım benim:))

Unknown dedi ki...

ARKADAŞIM YAPTIN VE BANA TATTIRDIN.BEN Kİ ŞEKERLİ ŞEYLERLE ARAM YOKTUR.AMA BU SÜPERDİİİİİİ.TEKRAR YEMEK DİLEĞİYLE.ELLERİNE SAĞLIK.:)

Adsız dedi ki...

Ya aşkolsun sana ben bayılırım tahinli çöreğe.........ellerine sağlık canım benim inşallah bana da kısmet olur bir gün.......

SOFRAM dedi ki...

Canım çörekler harika görünüyor, hele de aşağıdaki salçalar ne güzel olmuş, evde yapılan gibisi varmı, ellerine sağlık canım, sağlıkla yersiniz inşallah salçalarınızı da, sevgiler...

iremlemekanlar dedi ki...

Ellerinize saglık şahane olmuş tek kelimeyle çörekleri annem yapar bende o kadar becerikli sayılmam açıkcası ama sizinki çok güzel gözüküyor afiyetler olsun sevgilerle...

Adsız dedi ki...

Merhaba komşu nihayet yazabildim.Bu siteyi takip edenlere sesleniyorum. Ben bu çörekten yedim muhteşemdi.Biraz yapımı zor gibi ama denemenizi tavsiye ederim.

Ayşegül İlikçi dedi ki...

Canlarım çok çok teşekkürler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...