PATLICAN TAVA (GÜVEÇ)


          Mevsim sebzeleri yavaş yavaş güzelleşince ilk yaptığım yemek Adana usulü tava olur. Yanında pirinç pilavı, pide ekmeği, soğan, acı yeşil biber ve bol ayranla nefiss bir lezzet damlası...

Malzemeler:
  • Yarım kg. kuzu eti
  • 1 kg. patlıcan
  • 1 kg. domates
  • 5-6 tane yeşil biber
  • 9-10 diş sarımsak 
  • 1 kaşık biber salçası
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • tuz, karabiber
Yapılışı:
  1. Patlıcanları küp küp doğrayıp tuzlu suda (acı suyu çıkana kadar) bekletin.
  2. Etleri tencereye koyun. Salçayı, yağı ve bir kaç diş sarmısağı ekleyip iyice karıştırın. Üzerine bir domatesi doğrayın ve elinizle iyice bastırın.
  3. Patlıcanları birkaç kez yıkayıp tuzdan arındırın. Elinizle sıkıp sıkıp etlerin üzerine koyun. İyice bastırarak sıkıştırın.
  4. Domateslerin kabuklarını soyun, doğrayın. Patlıcanların üzerine yerleştirin.
  5. Biber ve sarımsakları domateslerin üzerine dizin.
  6. Tuzunu ve karabiberini ekleyin.
  7. Su eklemeyin!
  8. 15 dk. hızlı ateşte, yarım saat çok kısık ateşte pişirin.
  9. Arzuya göre yemek piştikten sonra tepsiye dökün, fırının ızgarasını açıp üzeri hafif kızarana kadar pişirebilirsiniz.
  10. Pirinç pilavıyla muhteşem ikili oluyorlar...
AFİYET OLSUN...

8 yorum:

Celal dedi ki...

Canım benim...
Lezzet, senin elinle anlam kazanıyor. Patlıcan ve etin tatlarını becerinle bildiğimiz tatlardan öteye taşıyorsun. Ey internet alemi sizler bu lezzeti görüntü ve kelimelerle sanal yaşarken ben tadıyorum. Evet bu lezzeti 5 duyumla yaşıyorum. Ne kadar şanslıyım inanın bana...teşekkürler canım....

lezzettabağı dedi ki...

Merhabalar, lise yıllarında(1975-1976 yıllarında) gittiğim ve daha sonra Rahmetli teyzeciğimin ölümü nedeniyle tekrar gidebildiğim Adana'ya özgü çok güzel bir yemektir elinize sağlık beni lise yıllarıma götürdünüz patlıcanı yıllardır genelikle böyle pişiririm. neden bende hiç resim çekmeyi düşünmedim bu güne kadar bilmiyorum. Bunu en kısa zamanda tekrar yepecağım.. Celal bey de bu lezzeti ve size olan minnetini çok güzel dile getirmiş her erkek bunu açıkyüreklilikle yapamaz ona saygılarımı iletin lütfen.

sarımutfak-hande dedi ki...

iştah açıcı görünüyor ellerine sağlık önce bu yemek sonra alttaki pasta iyi giderdi doğrusu :))
SEVGİLER CANIM...

Birsel ve İrem dedi ki...

Ellerinize sağlık, görüntü harika, yapılışı da pratik, nefis bir yemek. Afiyetler olsun.
Sevgiler.

pembe kekik dedi ki...

Çok severim patlıcan tavayı ve Adana'yı.Ellerinize sağlık.Sevgiler:)

mutfak gazetesi dedi ki...

adana da uzun süre yaşayan biri olarak çok beğendim ellerine sağlık.

Kolaymüzik dedi ki...

Resminden etkilendiği söylemek isterim aldım tarifi teşekürler..

zeymurancafe dedi ki...

patlıcana bayılırım ellerıne sağlık canım

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...