Malzemeler:
- Onar adet patlıcan, biber, kabak
- 250 gr. tek çekilmiş orta yağlı kıyma
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı pirinç
- 2 kaşık biber salçası
- 2 tane domates
- 2 tane kuru soğan
- 5-6 diş sarmısak
- yarım demet maydonoz
- 1 çorba kaşığı sumak ekşisi yoksa 1 limon suyu 3 çorba kaşığı nar ekşisi
- tuz, karabiber, kırmızı biber, kuru nane
- Patlıcan ve biber kurularını birkaç saat soğuk suda bekletin.
- Sonra bir tencerede suyu kaynatın, önce patlıcanları çatalla kontrol ederek (10-15 dk) iyice haşlayın. Tencereden patlıcanları alıp kabakları 10-15 dk kadar haşlayın. En son biberleri 5 dakika haşlayın. Süzgece koyup soğutun.
- İçi için soğan, sarımsak, domatesler ve maydanozu ince ince doğrayın.
- Pirinci iyice yıkayın ve süzün.
- Zeytinyağı ve sumak ekşisini, baharatlarını bir kasede karıştırıp içi hazırlayın.
- Soğumuş biber ve patlıcanları, yarılarını biraz geçecek kadar iç malzeme ile doldurun (ağzına kadar doldurmamalı). Ağız kısmını birbirine içine geçirerek tencereye dizin.
- Tencerenin tabanına varsa kaburga kemiği koyarsanız çok lezzetli olur...
- Dolmaların üzerine bir tabak kapatın. Kaynayınca ocağın altını iyice kısın.
- Önce 1 bardak su ekleyin. Suyunu çekince pirinçleri kontrol edin.Pişmemişse yarım bardak daha su ekleyebilirsiniz.
- Yaklaşık yarım saatte pişiyor. Adı üstünde kuru dolma, sulu olmamalı...
AFİYET OLSUN...
2 yorum:
CANIM EMEĞİNE MESAİNE ELLERİNE SAĞLIK.YÖRESEL LEZZETLERDEKİ USTALIĞIN BİR KEZ DAHA KENDİNİ GÖSTERMİŞ VE HER ZAMANKİ GİBİ FEVKALADENİN FEVKİNDE BİR DOLMA ŞÖLENİYLE KARŞIMIZADIN.
AYAKTA ALKIŞLIYORUM SENİ CANIM...
Ellerine sağlık. Çok güzel olmuş. Mutlu hafta sonları:)
Yorum Gönder