SIKMA...



Adana'nın en güzel lezzetlerindendir, sıkma. Bayat ekmeklerinizi değerlendirmenin en lezzetli yolu...

Malzemeler:
Hamuru için;
  • Bir bayat ekmek
  • 3-4 su bardağı un

İçi malzemesi için;

  • yarım kalıp beyaz peynir(arzuya göre koyun ,inek ,tulum, lor, çökelek ya da patates... )
  • 2 orta boy kuru soğan,
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 100 gr margarin ya da yarım kahve fincanı sıvıyağ



  • Bayat ekmeği derin bir kabın içerisinde ıslatıyoruz,daha sonra bu ekmeği sıkıp başka bir kaba alıp üzerine un ilave ediyoruz,(ekmek ıslak olduğundan ayrıca su eklemiyoruz )ve yoğuruyoruz.
  • Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olunca üzerini nemli bir bezle örtüp 15-20dk bekletiyoruz.Ekmeğin kendi mayası ve tuzu olduğundan dolayı ayrıca hiçbirşey katmıyoruz.
  • Dinlenen hamurumuzdan ufak bir beze alıp unlanmış olan tezgahımızın üzerinde merdane ile lahmacun büyüklüğünde bir hamur açıyoruz.




  • Yayvan bir tavada soğanlar piyazlık olarak incececik doğranır.
  • Margarin ya da sıvıyağ ile sotelendikten sonra kırmızı toz biber ve k.biber ilave edilir.
  • En son olarak ince kıyılmış maydanoz ve nane eklenir. Ocağın altı kapatılır.
  • Soğanlı karışım soğuyunca ufalanmış olan beyaz peynir katılıp karıştırılır bu şekilde iç malzemesi hazırlanmış olur.



  • Ocağımızın üzerinde bir yandan teflon tavamızı iyice ısıtıp üzerinde açtığımız hamuru koyuyoruz.
  • Arkalı önlü pişiriyoruz.
  • Pişince sıcak sıcak tek tarafını tereyağ ya da margarinle hafifçe yağlayıp, içini koyup sıkıca sarıyoruz. Bu şekilde diğer hamurumuzu bitirene kadar devam ediyoruz.
  • Soğumasına fırsat vermeden sıcakken yiyin. Çay, ayran veya kola ile servis yapabilirsiniz, kesinlikle yanında başka bir yiyecek servis yapmayın zira kesinlikle yenmeyecektir :)
AFİYET OLSUN...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...