Anneler günü pastam...
TAZE BAKLALI BULGUR PİLAVI
Malzemeler:
- 500 gr. taze iç bakla
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 tane orta boy kuru soğan
- 1 çay bardağı sıvı yağ yada isteğe bağlı olarak tereyağ
- tuz, karabiber
- 1 kaşık biber salçası
Yapılışı:
- Baklaların üzerini kapatacak kadar su ekleyip 10 dk. kaynatın.
- Suyunu süzüp, kabuklarını ayıklayın.
- Soğanı küçük küçük doğrayıp 1 çay bardağı sıvı yağda (tereyağda olabilir) kavurun.
- Kavrulan soğanlara 1 kaşık salçayı ekleyin.
- Bulguru ve baklaları ekleyin. Üzerine 2.5 bardak suyunu (et suyu müthiş lezzet katıyor)tuzunu, karabiberini ilave edin.
- Piştikten sonra 10 dakika dinlendirin.
UNLU BÖREK
Malzemeler:
- 3 adet yufka
- 4-5 yemek kaşığı un
- 4 adet patates
- 1 adet kuru soğan
- 1 kase beyaz peynir
- 125 gr. tereyağ
- 1 bardak sıvıyağ
- tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı:
- İç harç için patatesler haşlayıp, kabuklarını soyun.
- Rendelenmiş kaşar ya da beyaz peynir, tuz, karabiber, pulbiber eklenip, karıştırın.
- Tereyağını eritip, sıvıyağla karıştırın.
- Yufka tezgaha açın. Üzerine yağ sürün. Her tarafı eşit olarak yağlanmalı...
- Yağlanan yufkanın üzerine çay süzgeci ile un eleyin, un tabakası çok ince olmalıdır.
- Unlanan yufkayı ortadan ikiye katlayın. Tekrar yağ sürüp, un eleyin.
- Yağlanan ve unlanan yufkanın kenar kısmına patatesli iç harçtan koyup, kenar kısımları içe katlayın ve rulo şeklinde sarın.
- Ruloları istediğiniz uzunlukta dilimleyip ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Diğer yufkalar içinde aynı işlem uygulayın.
- Bir yumurta sarsını bir fırça yardımıyla böreklerin üzerine sürülür. 180 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir
SAĞLIKLI KARNI YARIK
Bu tarif Amerika'dan beni takip eden sevgili Yemeksever için...
Malzemeler:
Malzemeler:
- 6 adet patlıcan
- 250 kg. kıyma
- 2 orta boy soğan
- 1 kaşık salça
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 adet domates
- 3 adet biber
- karabiber, tuz
- 2 bardak sıcak su
- Kıymayı tencereye koyun. Suyunu çektikten sonra 1 kaşık sıvıyağ ve soğanları ekleyip kavurun.
- Kavrulan kıymaya 1 adet küçük dğranmış domates ve biberi ekleyin.
- Tuz, karabiberi ekleyin.İç malzemeniz hazır.
- Patlıcanları hafif yumuşayıncaya kadar ızgarada ya da fırında közleyin.
- Kabuklarını soyun.
- Fırın tepsisine patlıcanları koyup ortadan bıçakla ya da elinizle açıp, hafifçe bastırın.
- Yarılmış patlıcanların içlerini doldurun ve üzerlerine birer dilim domates ve biber koyun.
- 2 bardak sıcak suya 1 çorba kaşığı salça, yarım çay kaşığı tuzu güzelce karıştırın. Patlıcanların aralarına döküp fırında 20 dakika kadar pişirin.
Deniz'in Karışık Tostu
Sabah uyandığımda evin içini nefiss bir tost kokusu sarmıştı. Henüz yataktan kalkmadan canım oğlum elinde kahvaltı tepsisi üzerinde sıcacık tost ve yanında yeşil çayla beni şaşırttı. Ben tostu bitirene kadar Deniz susmadı.
...nasıl olmuş , beğendin mi???
...bir ısırık alabilir miyim???
...sucuk ister miydin???
Tostumuz çift kaşarlı, kepek ekmeğine arada domates dilimlerinin süslediği sevgi dolu bir lezzet damlası...
Köfteli Ali Nazik
Malzemeler:
- 4 adet bostan patlıcan
- 1 kase yoğurt
- 3-4 diş sarmısak
- 250 gr. kıyma
- karabiber, tuz
- tereyağ
- kırmızı biber
Yapılışı:
- Patlıcanları közleyip, küçük küçük doğrayın.
- Sarmısakları tuzla iyice ezip, yoğurtla birlikte patlıcanlara ekleyin.
- Köfteler için kıymaya tuz, karabiber ekleyip iyice yoğurun.
- Minik minik yuvarlayıp, yağda kızartın.
- Tereyağında kırmızı biberi yakın.
- Servis tabağına patlıcanı alıp üzerine köfteleri koyun.
- En son tereyağını gezdirin.
AFİYET OLSUN...
İRMİK HELVASI
Malzemeler:
2 su bardağı irmik
2 su bardağı süt
2 su bardağı şeker
100 gr. çam fıstığı
150 gr. tereyağ
tarçın
2 su bardağı irmik
2 su bardağı süt
2 su bardağı şeker
100 gr. çam fıstığı
150 gr. tereyağ
tarçın
Yapılışı:
- Yağı ertitip içine fıstık ve irmiği ekleyin.
- İrmiğin rengi esmerleşene dek, yaklaşık yarım saat, kısık ateşte kavurun.
- Fıstıklar renk değiştirdiğinde irmik de kavrulmuş demektir.
- Sütü şekerle birlikte kaynatın.
- Kavrulup, esmerleşen irmiğe kaynar sütü yavaşça ekleyin.
- Eklediğiniz şerbet sıçrayabilir dikkatli olmanızı öneririm. Tencerenin kapağı yakınınızda olsun ilk sıçramalar geçene kadar kısa bir süre kapağı kapatın.
- Daha sonra kısık ateşte suyunu iyice çekene kadar karıştıralım.
- İstediğimiz kıvama gelince karıştırmayı bırakarak ateşten alıp, kapağını kapatıp demlenmeye bırakalım.
- İsteğe göre üzerine tarçın serpebilirsiniz.
Afiyet olsun.
ZEYTİNYAĞLI İÇ BÖRÜLCE
Malzemeler:
- 1kg. taze içli börülce
- 3 yemek kaşıpı zeytinyağı
- 2 tane domates
- 1 tane büyük kuru soğan
- 1 tane yeşil biber
- 1 kaşık biber salçası
- 1 tane kesme şeker
- tuz, karabiber
- 1 çay bardağı sıcak su
- Öncelikle börülceleri ayıklayın.
- Üzerini geçecek kadar su koyup 5 dk. kaynatın, suyunu dökün.
- Soğanı , domatesi ve biberi küp küp doğrayın.
- Düdüklü tencereye zeytinyağını koyun, ısınınca soğanları ekleyin.
- 1 adet küp şekeri soğanlara ekleyip soğanın karamelize olmasını sağlayın.
- Salçayı ekleyin. Ardından börülceleri koyup bir kaç dakika kavurun.
- Domatesi ve biberi ekleyin. Tuzunu, karabiberini ve acı seviyorsanız pulbiberi ekleyin.
- Suyu ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. 8 dk. sonra yemeğiniz hazır.
MANTAR SOSLU TAVUK PİRZOLA
Malzemeler:
- 6 adet tavuk pirzola
- 1 paket mantar
- 3 adet yeşil biber
- 1 demet yeşil soğan
- 2 adet domates
- kaşar peyniri
Yapılışı:
- Tavuk pirzolalarını yıkayıp, arkalı önlü kızartın. Fırına dayanıklı bir cam kaba koyun.
- Mantarları doğrayıp, az sıvı yağda kavurun. Üzerine yeşil biber ve yeşil soğanı ekleyin.
- Yumuşayınca kapatıp tavukların üzerini kaplayın.
- Mantarların üzerine domates dilimlerini koyun.
- Domates dilimlerinin üzerine kaşarları serpip, 180-200 derece fırında 15- 20 dk. kaşarın üzeri kızarana dek pişirin.
AFİYET OLSUN...
AŞURE
- 1,5 su bardağı aşurelik buğday
- yarım su bardağı nohut
- yarım su bardağı kuru fasulye
- yarım su bardağı kuru üzüm
- 10 adet kuru kayısı
- 5-6 adet kuru incir
- 3 su bardağı şeker
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz , fındık içi , fıstık
- 3-4 çorba kaşığı pekmez
- 1-2 portakal kabuğu rendesi
- yarım çay kaşığı tuz
- tarçın, yeni bahar
- Bir gece önceden nohut fasulye ve buğdayı ayrı ayrı kaplarda ıslatın.
- Ertesi gün nohut ve fasulyeyi düdüklü tencerede pişirin.
- Kayısı ve inciri zar şeklinde doğrayın.Kuru üzümü ıslatın. Portakalı rendeleyin.
- Buğdayı iyice yıkayıp büyük bir tencereye koyun. Üzerine 2-3 litre su ekleyip buğdaylar yumuşayana dek pişirin.
- Buğdayın içindeki su koyulaşmaya başladığı zaman tozşeker, nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin.
- Kuru üzüm ve kuru kayısıyı ilave edip karıştırın.
- 3-4 çorba kaşığı pekmez ilave edip rengini ayarlayın.(Tadına bakın şekeri soğuyunca azaldığı için şekerinin fazla olması gerekiyor.)
- Birkaç taşım kaynattıktan sonra ateşten alın.
- Aşure piştikten sonra doğranmış inciri ve portakal rendesini ekleyip karıştırın.
- Sıcakken kaselere boşaltın.
- Soğuyunca üzerini ceviz içi, antep fıstığı, badem,hindistan cevizi, yeni bahar, tarçın ve nar taneleri ile süsleyin.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)